MANASTIR

MILEŠEVA

Manastir Mileševa je od Zlatara udaljen 35 kilometara, a od Prijepolja 6 km.

     Manastir Mileševa građen je 1218. i 1219. a živopisan 1222. do 1228. Osnovao ga je kralj Vladislav, sin kralja Stefana Prvovenčanog, a unuk Nemanjin. Vladislav je Mileševu podigao kao svoju grobnu crkvu. Oko 1235.dobila je još jednu spoljašnju pripratu, nju je Vladislav sazidao da bi u njoj sahranio telo svog umrlog strica Save. Naime na povratku sa svog dugog puta, bivši arhiepiskop Sava, zadržao se u Bugarskoj, u Trnovu, tu se razboleo i umro u januarau 1236.godine. Godinu dana kasnije, Sava je prenet u Mileševu i svečano sahranjen. Mileševa tada postaje kultno mesto, u koje svi pohode, zato Turci 1594.godine odnose mošti svetitelja u Beograd i spaljuju ga, želeći time da unište kult Svetog Save u srpskom narodu. Sačuvana je leva ruka svetitelja koja se ovde čuva u oltaru manastira i na poklonjenje iznosi vernicima. U manastiru je i deo originalnog sarkofaga u kome je počivalo telo svetitelja koje je u Mileševu prenešeno 1236. godine iz bugarskog grada Trnova. U riznici mileševske Eparhije nalazi se i štap Svetog Save, koji mu je u Nikeji 1219. godine darovao Vaseljenski patrijarh Manojlo, kao znak samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Freska Beli anđeo deo je šire kompozicije „Mironosice na grobu Hristovom“ koja je, usled čestih rekonstrukcija manastira, bila omalterisana i preko nje urađena nova freska. Tako je bilo sve do prve polovine dvadesetog veka kada je malter sa novijom freskom otpao a ispod njega se ukazalo netaknuto lice Belog anđela.

      Na fresci je naslikan anđeo obučen u beli hiton kako sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje Hristov prazan grob govoreći „Ne tražite živog među mrtvima“!

Beli anđeo bio je deo snimka koji je 1963. godine prvim satelitskim prenosom video signala odašiljen iz Evrope a emitovan u Americi. Na ovaj način se Evropa predstavila Americi a slika Belog anđela našla se u prvih nekoliko kadrova, Nešto kasnije, ovaj isti signal poslat je u svemir ka eventualnim vanzemaljskim oblicima života.

By admin

One thought on “MANASTIR MILEŠEVA”

Оставите одговор